22 Eylül 2008 Pazartesi

YOĞURTLU PATLICAN


Evdeki malzemelerden ortaya çıkan salatam harika oldu.Klasikleşmiş patlıcan salatasına farklı malzemelerde eklenince ortaya lezzetli bir salata tarifi daha çıktı.

Malzemeler
3 adet patlıcan
2 adet kırmızıbiber
2 yemek kaşığı süzme yoğurt(arttırabilirsiniz-isteğe bağlı)
2 diş sarımsak
Yarım su bardağı kırık ceviz

Patlıcan ve kırmızıbiberleri közledikten sonra kabuklarını soyalım ve küp küp keselim.İçerisine sarımsağı rendeyelim.Süzme yoğurdu ekleyelim.
En son kırık cevizleri ekleyip tüm malzemeyi karıştıralım.Salatayı servis tabağına alalım.

Yapımı da oldukça pratik oldu kesinlikle sizlere de tavsiye ederim:)

Afiyetle kalın:)

16 Eylül 2008 Salı

BULGUR KÖFTESİ(IRK)


Eşimin ailesinin sık yaptığı,benimde onlardan öğrendiğim Güneydoğu Anadolu yemeklerinden bir tane daha.

Kayınvalidemlerden öğrendiğim ismi aslında Irk ama ben daha kolay anlaşılması için kendi kendime isim koydum ve Bulgur Köftesi dedim.

1 kase köftelik bulgur
Yarım kase irmik
1 su bardağı ılık su
1 orta boy soğan
200 gr yağsız kıyma
1 yumurta
2 yemek kaşığı salça
Bir avuç Reyhan
Tuz,Karabiber

Yapılışı

Bulgur ve irmiği çukur bir kaba alın.Üzerine ılık suyu karıştırarak dökün.Üstünü kapatıp biraz dinlendirin.(Şişmesini bekleyin)
Bu karışıma rendelenmiş soğanı,yumurtayı(dağılmaması için),kıymayı,salçayı ilave edin.
Reyhanı aktarlardan bulabilirsiniz.Ayıkladığınız reyhanı,tuzu ve karabiberi ekleyip,iyice elinizle yoğurun.Elinizi su ile ıslatın,çok büyük olmayan parçalar kopartın.
Yuvarlak şekil verin,şekli verirken kalın olmamasına özen gösterin.Yoksa kızartırken pişmez.


Şeklin daha iyi anlaşılması açısından kızartılmamış halinin fotoğrafını da koydum.
Rengi dönene kadar iyice kızmış yağda kızartıyoruz.Yanında yoğurt ile sıcak servis yapıyoruz.

Afietle kalın:)

10 Eylül 2008 Çarşamba

KABAK BEĞENDİ


Tarif defterimi karıştırırken uzun zamandır yapmadığımı farkettiğim salatalardan birini yaptım.

Bu aralar biraz iştahım açıldı bunun için sıkça kendime ceza verip akşam yemeklerinde sadece salata yiyorum:(

Bu salata hem hafif hem lezzetli bunun için kesinlikle hafif bir şeyler yemek istediğinizde sizlere de öneriyorum.


Bu arada kendisiyle konuştum ama buradan da Sevgili arkadaşım Mügüş'ün doğum gününü kutluyorum.Yeni yaşının ona şans getirmesini diliyorum.

MALZEMELER

3 adet kabak
1 adet kuru soğan
3-4 yemek kaşığı süzme yoğurt
Yarım demet dereotu
2-3 diş sarımsak
2 yemek kaşığı zeytinyağ
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pulbiber

***Kabakların kabuklarını doğradıktan sonra rendeliyoruz.Soğanı küp küp doğruyoruz,zeytinyağ ile iyice kavuruyoruz.Kabakları da ekleyip kavurmaya devam ediyoruz.Kabaklar diriliklerini kaybedince altını kapatıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz.

Dereotu,sarımsak,tuz,karabiber ve süzme yoğurdu ekleyip iyice karıştıyoruz.
Servis tabağına aldıktan sonra ben pulbiber ve zeytin ile süsledim.

Afiyetle kalın:)

4 Eylül 2008 Perşembe

ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMASI


Zeytinyağlı yemeklere ev halkı olarak bayılırız.Yaz-kış fark etmeksizin her türlü zeytinyağlı yemeği bolca tüketiyoruz.

Sanırım bunun içinde ailece formda kalmayı başarabiliyoruz:)En sevdiklerim arasında biber dolması gelir.Bunun için sitemde olsun istedim.

Herkese Hayırlı Ramazanlar diliyorum.

Malzemeler:
14 adet dolma biber
14 yemek kaşığı pirinç
4-5 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı nane
2 yemek kaşığı dolma baharı
Yarım limonun suyu
2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
2 çorba kaşığı kuş üzümü
2 adet kesme şeker
1 çay bardağı zeytinyağ
1 su bardağı su
Yarım demet maydonoz
Tuz

Rendelenmiş soğanları zeytinyağ ile beraber kavuruyoruz.İçerisine yıkadığımız dolmalık fıstıklarımızı ilave edip kavurmaya devam ediyoruz.

İçerisine yıkayıp ,süzdüğümüz pirinçleri ekliyoruz.Kuş üzümü,tuz,kesme şekeri ilave ediyoruz.Suyumuzu ekleyip,altını kısıp pişmesini bekliyoruz.

Altını kapadıktan sonra içerisine ince kıyılmış maydonuzu,dolma baharını,nane ve limon suyunu ekleyip ,soğumaya bırakıyoruz.

Biberlerimizin içerisini boşaltıp,soğuyan harcımızdan dolduruyoruz.Domates ile ağızlarını kapatıyoruz.

Tencereye sıraladıktan sonra dolmaların yarısına kadar gelecek şekilde su koyuyoruz.Önce kaynatıp daha sonra kısık ateşte yavaş yavaş pişiriyoruz.

Not:Yaptığım iç malzemem artınca kırmızı biber de ilave ettim.

Afiyetle kalın.