11 Kasım 2007 Pazar

PAPATYA BAHÇESİ


Bu pastayı sevgili babamın doğum günü için hazırladım.Şeker hamuru ile ilk pastamı yapmak için iyi bir neden oldu.İyiki varsın babacığım.Pastamız için;

Pandispanyada Kullanılacak Malzemeler:
8 yumurta (oda ısısında)
66 gr kakao
226 gr şeker(113 gr+113 gr)
150 gr un
Yarım çay bardağı portakal suyu

***Yumurtanın sarısı ve beyazını bir kaba ,dikkatli bir şekilde ayıralım.Şekerin yarısı ile yumurtanın beyazını mayonez kıvamına gelene kadar mikserde çırpalım.Bir kenara ayıralım.Diğer şekerin yarısını ve yumurtanın sarısını şekerler eriyene kadar çırpalım.Bir kaba kakao ve unu eleyelim.Yumurtanın sarısı ile şekeri çırptığımız kaba portakal suyunu ilave edelim.Tahta spatula ile karıştıralım.Bu karışıma yumurta akı ve şekerli olan karışımı ilave edelim.Tahta kaşıkla alttan üste doğru karıştıralım.En son un ve kakaoyu ilave edelim.Yavaşça yine alttan üste doğru yumurta aklarını söndürmeden karıştıralım.

Bu orandaki pandispanya tarifinden 2 adet 18 cm'lik çıkıyor.Yağlı kağıt serilmiş tepsiye iki ayrı çembere bu karışımı dökelim.Bir çemberin 1/3 ünü dolduracak şekilde ayıralım.

Isıtılmış fırında 160 derecede 30-35 dak.pişirelim.Kürdan yardımı ile kekimizin pişip pişmediğini kontrol edelim.

Ara Krema:
1 paket Çikolatalı Creme Ole
2 bardak soğuk süt

***1 paket Creme Ole'yi 2 bardak soğuk süt ile yoğun bir krema elde edene kadar çırpalım.Buzdolabında bekletelim.

Ganaj:
200 ml soğuk krema (sütaş)
250 gr kuvartür çikolata(125 gr bitter+125 gr sütlü kullandım)

Çikolataları bıçak yardımıyla rendeleyelim.Çelik kaba alalım.Ayrı bir tencereye su koyalım.Kısık ateşte bu suyu ısıtalım.Çikolata olan kabımızı bunun içine oturtalım karıştırarak çikolatalarımızı eritelim.Altındaki su kaynadıktan sonra ocağımızı kapatalım.Yoksa yüksek ısıdan çikolatalarımız yanar.Burada dikkat edilmesi gereken çikolatalar su ile temas etmemeli,çikolatalar özelleğini yitirir.(Benmari usulü)

Ganaj Yapımı:
Soğuk kremayı bir kaba boşaltalım.İçerisine benmari usulü erittiğim çikolataları koyalım mikserde çırpalım.10 dak kadar buzdolabında ara ara karıştırarak bekletelim.

Pastamın Yapımı:
Pandispanyamı levye yardımı ile üçe ayırdım.Hafif ıslak bir kek olduğu için ıslatmama gerek kalmadı.Her iki katına da bolca ara krema sürdüm.Kremanın üzerine muz ve yeşil fıstık koydum.Dış yüzeyini ganaj ile sıvadım.

Hazır aldığım şeker hamurunu yeşil gıda boyası ile renklendirdim.Merdane ile yuvarlak açtım.Dikkatli bir şekilde pastamı şeker hamuru ile kapladım.Kalıplarla hazırladığım papatyalarla kenarını ve üstünü süsledim.

Emel Başdoğan'ın modelleme kitabının yardımıyla fiyongumu hazırladım.Papatyaları ,fiyongu pastanın üzerine su ile yapıştırdım.
Bu şekilde lezzetini de hemfikir olarak beğendiğimiz doğum günü pastamız hazırlanmış oldu.















6 yorum:

meleginmarifetleri dedi ki...

selam canım bana ziyrete gelmişsin çok memnun oldum bende hemen iadeyi ziyarete geldim iyikide gelmişim çok güzel pastalar yapmışsın ellerine sağlık bende seni sık sık ziyaret etmeyi düşünüyorum.
şeker hamuru ile bilgiler verdiğin için sağol hoşçakal görüşmek üzere

Pasta Cafe dedi ki...

Papatyalar çok güzel gözüküyor. Ellerine sağlık.

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Sevgili Aylin, Öncelikle ziyaretin için teşekkür ederim, bu kadar kısa sürede bu kadar güzel şeyler ortaya çıkarman gerçekten çok yetenekli olduğunu gösteriyor. Kimbilir ne güzel şeyler öğreneceğiz senden.
Sevgilerimle,
Esra

banu kırmızıgül dedi ki...

canım ellerine sağlık nefis görunuyor. sevgiler..

Adsız dedi ki...

aylın hn slm lar.. sayfanızı ınceledım de masallah demek ıstedım;) bu arada gıttığınız kursa katılmayı cok ıstedım fakat h.içi olduğu ıcın dersler katılamadım:( belkı sızden bırseyler oğrenebılırım burada:)

sevgıler
fıdan

Ferah Gülşen dedi ki...

harika harika harika.papatyalara bayılırım. ben ne zaman papatyalı pasta yapıcam yaa. Pasta yapmak için bahane arıyorumda:).

Ellerine sağlık.