30 Ekim 2007 Salı

BAYRAM TRUFLARIM

Biraz geç oldu ama sizlerle bayramda ailem için hazırladığım ,çok beğenerek yaptığım ufak ikramlarımı paylaşmak istedim.Denediğim pek çok tarif var elimde ama bunları yavaş yavaş bloğuma ekleyeceğim.Nede olsa acemilik var.

Tarif olarak sevgili arkadaşım Müge'den yemekbahane'den almıştım.Yine kendime göre bir takım değişikler yaptım.

Truf için gerekli malzemeler:
1 adet klasik sade kek
200 gr sütlü+200 gr bitter kuvartür çikolata (içine)
400 ml sıvı krema (sütaş 2 adet 200 ml)
150 gr sütlü kuvartür çikolata (üzeri için)
Toz antep fıstığı,kakao,hindistan cevizi (üzeri için)

Klasik sade kek:
2 adet yumurta
2,5 su bardağı un
1,5 su bardağı toz şeker
1 su bardağı süt
1/2 su bardağı sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
***Önce yumurta ve şekeri iyice çırp.İçerisindeki şekerin erimesini sağla.Süt,sıvıyağ,vanilyayı ekle,çırpmaya devam et.Ayrı kapta un,kabartma tozunu ele.Diğer karışımın içerisine ilave et.Tahta kaşıkla karıştır.Tüm malzemelerin birbirine karışmasını sağla.Kekinizi bu aşamalardan geçerek yaparsanız kekinizin daha iyi kabardığını göreceksiniz.Herhangi bir kek kalıbını yağlayak, karışımınızı dökün ve önceden ısılmış 180 derecelik fırında 40-45 dak.pişirin.İlk 20 dak. kapağını açmayın.Pişip pişmediğini anlamak için benim uyguladığım en iyi yöntem parmağımı kekin üzerine bastırıyorum.Parmak izim çıkıp, kayboluyorsa kekimiz pişmiştir.Keki, bir gece önceden yapıp streçleyip dolapta bekletebiriz.Aynı günde yapabilirsiniz.

Trufun yapımı:
İçi için 400 gr kuvartür çikolatalarımızı ufak ufak keselim ve geniş bir kaba koyalım.400 ml kremamızı orta ısıda karıştırarak kaynatalım.Kremamızı, parçalara ayırdığımız çikolataların üzerine dökelim.Tel çırpıcı ile çırparak çikolatalarımızın erimesini sağlayalım.Ayrı kapta ,pişirdiğimiz keki ufalayalım.Robottan da geçirebilirsiniz.

Hazırladığımız çikolatalı karışımın içine kekleri ilave edelim,karıştıralım.Karışım soğuduktan sonra streçleyip buzdolabında bir gece bekletelim.

Ertesi sabah katılaştığını göreceksiniz.Ben, bundan sonra eldiven takıp elimle yoğurdum.Ufak ufak yuvarladım.Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizdim. Biraz daha buzdolabında beklettim daha sonra toz fıstığa ,kakaoya,hindistan cevizine buladım.Diğerlerini ise benmari usulü eritilmiş çikolataya batırdım.Tekrar yağlı kağıda dizdim.

Oda ısısında donduktan sonra aldığım şık kutulara yerleştirdim ve buzdolabına koydum.
Not:Yaklaşık büyüklüğüne göre 65-70 adet çıkıyor.



2 yorum:

Yemekbahane dedi ki...

Ayloşşş,

Sen beni geçicen yakında ...Eee boynuz kulağı geçer diye boşuna söylememişler... Site harika, truflar süper...Canım arkadaşım ellerine sağlık...

Cumartesi görüşmek üzere ;0)

Müge

Butikpartim dedi ki...

Tarif çok güzel,ellerinize sağlık..İnternette trüf tarifi için dolaşırken,en beğendiğim tarif bu oldu,deneyeceğim..