27 Ağustos 2008 Çarşamba

İÇLİ KÖFTE


Aşka giden yol mideden geçermiş.Bu aralar eşimin sevdiği yemekleri denemeye başladım.

Güneydoğu Anadolu bölgesinin,öğrenmeye,yapmaya değer pek lezzetli yemekleri var.Yemekler genelde bulgur ağırlıklı.İçli köfte,perde pilav,bulgur köftesi(ırk),sıkma köfte daha bir sürü yemek....

Bunları denedikçe bloğuma koymaya karar verdim.Bugün yaptığım Gaziantep yöresinin yemeklerinden biri olan İçli Köfte ile başlayalım.



Hamuru için;
1 kase çiğ köftelik bulgur
Yarım kase irmik
1 yemek kaşığı domates salçası
Bir avuçtan biraz daha az yağsız kıyma
1 su bardağı ılık su
1 yumurta
1 çay kaşığı tuz



İç Malzemesi;
200 gr yağsız kıyma
1 adet orta boy soğan
1 çay bardağı kırık ceviz
Tuz,Karabiber,isteğe bağlı pulbiber
Zeytinyağ

Yapılışı;
Hamuru için,bulgur ve irmiği derin bir kaba alıyoruz,içerisine tuzumuzu ilave edip,ılık suyumuzu dökerek karıştırıyoruz.Yarım saat kadar dinlendiriyoruz.

Bu arada iç malzememizi hazırlamak için bir tencereye zeytinyağımızı koyuyoruz ,rondodan çekilmiş soğanı ilave edip kavuruyoruz daha sonra kıymamızı koyarak kavurmaya devam ediyoruz.En son içine tuz,karabiber ve kırık cevizi ekleyip,soğumaya bırakıyoruz.

Diğer tarafta dinlenen hamurumuza salçamızı,kıymamızı(çiğden)ve yumurtamızı ilave ettikten sonra iyice yoğuruyoruz.

İyice yoğurduktan sonra elimizi ıslatıyoruz(elimize yapışmaması için)toplar yapıyoruz.Bu topların içini etrafını incelterek oyuyoruz.Ve içerisine kıymalı karışımdan koyuyoruz.Altta kalacak şekilde hamurumuzu kapatıyoruz.Hamur ne kadar ince olursa o kadar iyi olur.

En son tenceremizde suyumuzu kaynatıyoruz ve içli köfteleri haşlıyoruz.Eğer içli köfteler üste doğru çıkmışsa haşlanmış demektir.Yoğurt ile beraber servis edebilirsiniz.

Bu tarifteki hamurdan yaklaşık 15 adet kadar içli köfte çıkıyor.

Afiyetle kalın:)

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Cok nefis görünüyorlar, ellerinize saglik. Hayirli ramazanlar.

lezzetyolculugu dedi ki...

yuvarlak yuvarlak ne güzel olmuşlar.Ellerinize sağlık.Ben çok seviyorum ama yapmaya bir türlü cesaret edemedim.